Beschermde streekproducten

tomatenAppellation d'Origine Protégée: de kracht van de streek
Pure producten uit de streek worden steeds geliefder. Specialiteiten met een uniek verhaal, waarvan de herkomst en de bereidingswijze helder zijn. Afkomstig uit een bepaalde regio, gemaakt op authentieke wijze. Kazen die uitblinken door hun eigen, niet te evenaren smaak. Deze bijzondere streekkazen zijn te herkennen aan het AOP label (Appellation d'Origine Protégée).

Pal voor originele producten
Om kaasliefhebbers te helpen originele producten te herkennen en de fabrikanten van originele producten te ondersteunen, heeft de EU een aantal keurmerken ontwikkeld. Het Appéllation d'Origine Protégée (AOP) is het meest omvattende keurmerk. De Nederlandse benaming hiervoor is trouwens Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB).

prosciutto

Met keurmerk altijd iets bijzonders in huis
Het AOP keurmerk beschermt verschillende voedingsmiddelen binnen de grenzen van de EU. Het waarborgt de herkomst, bereidingswijze en rijpingswijze. Hierop wordt dan ook streng gecontroleerd. Een kaas met deze aanduiding staat garant voor een eerlijk product van bijzondere kwaliteit. U haalt dus iets bijzonders in huis!

De kwaliteitszegels

AOPAOP Appellation d'Origine Protégée (Frans)

BOB Beschermde Oorsprong Benaming

DOP Denominación de Origen Protegida (verschillende teksten en dezelfde beginletters in Italiaans, Spaans en Portugees)

PDO Protected Designation of Origin (Engels)

Deze kaassoorten worden geproduceerd binnen een bepaald geografisch gebied volgens een voorgeschreven en gecontroleerde werkwijze.

rode-zegel

Een BOB betreft landbouwproducten en levensmiddelen die geproduceerd enverwerkt en bereid zijn in een bepaald geografisch gebied. Daarbij moet er een verband bestaan tussen de kwaliteit of de kenmerken van het product en het geografische milieu. Bijvoorbeeld: FrieslandCampina heeft van 'Noord-Hollandse een BOB gemaakt voor een bepaald soort kaas. De geografische aanduiding is hier 'Noord-Holland'; 'Gouda' wordt alleen gebruikt om het type (model) kaas aan te geven. In het bijbehorende productdossier heeft FrieslandCampina omschreven dat 'Noord-Hollandse Gouda' volgens een bepaald procédé moet worden bereid uit melk die is gewonnen in de provincie Noord-Holland; het daar aanwezige weidegebied geeft een specifieke smaak aan de melk en dus aan de kaas. Voorts moet de kaas in Noord-Holland worden verwerkt en bereid. Iedereen die in Noord-Holland kaas maakt van Noord-Hollandse melk volgens het beschreven procédé, mag zijn kaas 'Noord-Hollandse Gouda' noemen.

Andere kazen met eenzelfde beschermde status zijn o.a. :
- Appenzeller uit Zwitserland
- Roquefort Papillon uit Frankrijk
- Mozzarella di Bufala

BGABGA Beschermde Geografische Aanduiding

(IGP in het Frans, Italiaans, Spaans en Portugees, PGI in het Engels )

Eén van de productie-, verwerkings- of bereidingsstadia van een kaassoort toegeschreven aan de geografische oorsprong en omschreven gebied.

Een BGA wordt verstrekt op landbouwproducten en levensmiddelen die geproduceerd en/of verwerkt en/of bereid zijn in een bepaald geografisch gebied. Daarbij moet er een verband bestaan tussen de hoedanigheid of de faam van het product en de geografische oorsprong. Bijvoorbeeld: de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) heeft 'Edam Holland' vastgelegd als BGA voor een bepaald soort kaas. De geografische aanduiding is hier 'Holland'; de 'Edammer' kaas rolt inmiddels tot in Nieuw-Zeeland van de band, en NZO wilde voor de Edammer die in Nederland wordt gemaakt een eigen benaming. In het bijbehorende productdossier heeft NZO omschreven dat 'Edam Holland' in Nederland moet worden gemaakt van koemelk van Nederlandse melkveehouderijbedrijven. Het verband wordt hier gelegd tussen de faam van een Hollandse kaas en de toevoeging 'Holland' aan de naam; NZO gebruikt termen als 'wereldwijde reputatie' en 'symbool voor het Nederlandse culturele erfgoed' om aan te tonen dat er niets boven uit Holland afkomstige kaas gaat. Iedereen die in Nederland kaas maakt van Nederlandse melk volgens het beschreven procédé mag zijn kaas 'Edam Holland' noemen.

STGGTS Gegarandeerde Traditionele Specialiteit

STG Spécialité Traditionnelle Garantie (Frans)

Deze vermelding verwijst niet naar de herkomst, maar heeft tot doel de traditionele productsamenstelling of productiemethode te benadrukken (bijvoorbeeld de Nederlandse Boerenkaas)

Een GTS gaat over het traditionele karakter in de samenstelling of in de wijze van productie. 'Traditioneel' betekent een onveranderd en aantoonbaar gebruik op de EU-markt voor een periode van minimaal 25 jaar. Bijvoorbeeld: de Bond van Boerderijzuivelbereiders (de vertegenwoordiger van boeren die de melk van de eigen veestapel verder verwerken) heeft ervoor gezorgd dat 'Boerenkaas' een GTS is. In het bijbehorende productdossier heeft de Bond de grondstoffen, hulpstoffen en bereidingsmethode uitgebreid omschreven. Daarin is ook het traditionele karakter terug te vinden: het gaat om een procédé dat al decennia wordt gebruikt door boeren die op de eigen boerderij kaas maken van rauwe melk van (grotendeels) de eigen veestapel. Iedere boer die kaas maakt met de vastgestelde stoffen volgens de voorgeschreven bereidingswijze mag zijn kaas 'Boerenkaas' noemen.

AOCHet Zwitserse AOC logo

Sinds 1 december 2011 is de wederzijdse erkenning met de Europese Unie ingegaan van AOC voor Zwitserland en de erkenning van de Europese logo's.


Bron: octrooicentrum.nl

Logo's:  http://ec.europa.eu/agriculture/quality/schemes/logos/index_en.htm

 
close
pittig mild
Melktype
Bevat uw kaasje rauwe melk?
Is de melksoort biologisch?
Vegatarisch
Is uw kaas vegetarisch?
AOP
Zoeken Aantal resultaten: 87
Italiaanse elite  
Italiaanse elite
De Italianen lopen weg met hun producten met beschermde oorsprong... >>
De trots van de Fransen  
De trots van de Fransen
In Frankrijk, land van ontelbare heerlijke kazen, zijn AOP kazen uit cultureel oogpunt erg belangrijk... >>
Zwitserland: Al eeuwen van hoog niveau  
Zwitserland: Al eeuwen van hoog niveau
Zwitserland kent veel ruimte voor variatie in landschap en klimaat... >>
Grenzeloze passie voor kaas uit Denemarken  
Grenzeloze passie voor kaas uit Denemarken
Denemarken is dan wel het kleinste Scandinavische land, maar ook... >>
Wereldkazen uit eigen streek  
Wereldkazen uit eigen streek
Nederland kent een enorme rijkdom aan kazen, maar er zijn er drie die officieel... >>