Nieuw: echte Hollandse kaas van Coop

Goudse kaas is één van de meest gewaardeerde kazen ter wereld. Deze wordt vreemd genoeg ook in het buitenland geproduceerd en daarna in Nederland verkocht.

Om de originele Goudse kaas te beschermen heeft de Europese Unie de échte Nederlandse Goudse kaas een Beschermde Geografische Aanduiding verleend.

Coop heeft het kaasassortiment daarom uitgebreid met een nieuw huismerk. In de winkels vindt u voortaan echte Hollandse kaas die te herkennen is aan de Gouda Holland kwaliteitszegel.

Dankzij dit huismerk bent u verzekerd van:
& Een kwalitatief hoogwaardig product;
& Échte Nederlandse, Goudse kaas. Met andere woorden: kaas van Nederlandse koemelk, die is gerijpt in Nederland volgens eeuwenoud Hollands recept.

Hoe wordt Hollandse kaas gemaakt?
Kaas maken begint op de boerderij! Het gras dat de koeien eten wordt in de uier omgezet in melk. Stremsel zorgt er daarna voor dat de ‘vaste’ stoffen in de melk, het melkeiwit en melkvet, gaan samenklonteren en de melk dikker wordt. Zuursel komt de smaak én houdbaarheid van de kaas ten goede. De dikke melk wordt in stukjes gesneden tot er kleine, witte korrels overblijven: de wrongel. In een rond vat wordt de wrongel stevig geperst, waardoor de kaas zijn vorm krijgt.

Pekelbad en pakhuis
Na het persen rollen de kazen in het pekelbad, een groot zoutwaterbad. Het zout trekt in de kaas, waardoor de kaas steviger, smeuïger en langer houdbaar wordt. Daarna gaan de kazen naar het pakhuis, waar de meeste Goudse kazen minstens vier weken moeten rijpen. Door een plastic beschermlaagje verliezen ze minder vocht en gaan ze niet schimmelen. Dankzij het rijpen krijgt de kaas zijn eigen smaak, wordt de korst stevig en trekt het zout verder in de kaas. Hoe langer de kaas rijpt, hoe droger en pittiger deze wordt. Door de kazen regelmatig te keren blijft de vorm mooi en rijpen de kazen gelijkmatig.

 
close
pittig mild
Melktype
Bevat uw kaasje rauwe melk?
Is de melksoort biologisch?
Vegatarisch
Is uw kaas vegetarisch?
AOP
Zoeken Aantal resultaten: 87