Kaas en wijn per wijnsoort

RODE WIJN, LICHT EN FRUITIG
wijsoort-2Over het algemeen komen lichte rode wijnen uit de koelere klimaatzones. Hoe warmer het klimaat, hoe rijper de druif. Dit betekent meer suiker en minder zuur, dus meer alcohol (door de gisting wordt suiker omgezet in alcohol en koolzuur). De druiven uit koelere klimaten worden dus minder rijp waardoor er bij de pluk meer zuur en minder suiker aanwezig is. Dit komt de frisheid (denk aan een fris appeltje) en een laag alcohol percentage ten goede.

De volgende rode wijnen kunnen (uitzonderingen daargelaten!) als licht en fruitig beschouwd worden:
Beaujolais (primeur) (Gamay)
Rode Loire (Pinot Noir en Cabernet Franc)
Pinot Noir uit de Elzas
Spätburgunder uit Duitsland
Spätburgunder uit Oostenrijk
Pinot Noir uit Nieuw Zeeland
Pinot Noir (eenvoudige) uit de Bourgogne
Bardolino uit Italië

Mooie kaascombinaties met lichte rode wijn zijn:
Noord Hollandse Gouda (belegen en extra belegen)
Cambozola
Port Salut en St Paulin
Rochebaron
goudse port_salut

RODE WIJN VOL
Volle rode wijn komt over het algemeen uit de wat warmere klimaatzones. Daarnaast is de opbrengst per hectare van belang; Hoe lager de opbrengst per hectare hoe geconcentreerder de wijn. Daarnaast ondergaat volle rode wijn vaak houtrijping.


wijsoort-1De lijst is haast oneindig:

Zuid-Oost Frankrijk (Languedoc, Roussillon, Provence) (verschillende druivenrassen)
Côtes du Rhône (verschillende duivenrassen)
Vrijwel alle gebieden in Spanje (Tempranillo, Garnacha)
Chili (Carmenère, Cabernet Sauvignon, Merlot)
Argentinië (in mindere mate) (Malbec, Cabernet Sauvignon, Syrah)
Australië (Shiraz, Cabernet Sauvignon)
Zuid Afrika (Pinotage, Cabernet Sauvignon)
Californië (Cabernet Sauvignon)
Italië (Sangiovese, Nero d'Avola, Barbera, Nebbiolo)

oudMooie kaascombinaties met volle rode wijn zijn:
Noord Hollandse Gouda oud
Rotterdamse oude
Old Amsterdam
Fourme d'Ambert
Castello Blue
Cambozola
Gruyere
Kernhem
zanettiEmmentaler
Zannetti Parmigiano Reggiano
Zanetti Grana Padano
Epoisses



kaas-wijn-per-soort4WITTE WIJN ZOET

Zoete witte wijn wordt nauwelijks als aperitief of tafelwijn gedronken, echter des te meer als dessertwijn. De meest bekende zijn Sauternes, Saint Croix du Mont en Montbazillac. Een bekende combinatie is blauwschimmelkaas met één van deze wijnen. Andere bekende zoete witte wijnen zijn Gewurztraminer, Eiswein, Beerenausleses en Trockenbeerenausleses uit Oostenrijk en Duitsland.

Mooie kaascombinaties met zoete witte wijn zijn:
roquefortRoquefort
Roquefort Paplllon
Castello Danablue
Hollandse Blauwader
Blue Stilton
st-agurSaint Albray
Saint Agur

WITTE WIJN DROOG
Droge witte wijn wordt over de hele wereld gemaakt en is in mindere mate afhankelijk van de het klimaat. Er is droge witte wijn in zeer veel variëteiten.

brieMooie kaascombinaties met droge witte wijn zijn:
geitenkaasRoombrie
Brie de Meaux
Gevulde brie
Camembert
Castello Danablue
Rochebaron
Arina halfharde Geitenkaas jong belegen
Verse chèvre (geitenkaas)

ROSÉ
Voor het maken van rosé zijn blauwe druiven nodig en vrijwel overal waar rode wijn wordt gemaakt wordt tevens rosé gemaakt. Ook rosé kent vele variëteiten; van knisperend droog uit de Provence tot vol en fruitig uit Chili.

kaas-wijn-per-soort3RODE PORT
Port is een ideale combinatie voor vele kaassoorten. Port is versterkte wijn d.w.z. tijdens de gist wordt alcohol toegevoegd waardoor de gistcellen dood gaan en het proces stopt. Nog niet alle suikers zijn dan omgezet in alcohol en koolzuur waardoor de wijn zoet is. Port is er in vele variëteiten waarvan de volgende de belangrijkste zijn:

- Ruby Port: Port geassembleerd van verschillende jaargangen (en heeft dus geen jaartal) en snel op fles gebracht. Ruby port is helder rood van kleur en heeft een fruitig karakter.

- Tawny Port: Ook Tawny port is geassembleerd van verschillende jaargangen maar rijpt lang op houten vaten alvorens te worden gebotteld. De port is hierdoor transparanter en bruiner van kleur. Ook de smaak is rijper en zachter.

- Vintage Port wordt gemaakt van één jaartal en wordt uitsluitend in de betere jaren gemaakt. De wijn wordt na een korte houtrijping op fles gebracht en kan vervolgens decennia lang rijpen om op dronk te komen.

- Colheita Port: Ook Colheita Port word gemaakt van één jaartal maar rijpt vervolgens minimaal 8 jaar op hout. Het moment van botteling kan dus tientallen jaren na het oogstjaar zijn. Colheita Port is zeer transparant en bruin van kleur en heeft een zeer rijp karakter.

Mooie kaascombinaties met rode Port zijn:
Fourme d'Ambert
Cambozola
Roquefort
Noord Hollandse Gouda oud
Rotterdamse oude
Old Amsterdam
Blue Stilton
Hollandse Blauwader
stilton cambozola
 
close
pittig mild
Melktype
Bevat uw kaasje rauwe melk?
Is de melksoort biologisch?
Vegatarisch
Is uw kaas vegetarisch?
AOP
Zoeken Aantal resultaten: 87