Danablu

Danablu

Danablu is een populaire blauwgeaderde kaas. Al vele jaren geleden als een betaalbare blauwgeaderde kaas op de markt gebracht. De bereidingswijze heeft veel weg van die van de Roquefort. Het zuivel is wat geperst en kruimelig en wordt tijdens het bewaren blauwer. De kaas rijpt door. Danablu heeft de beschermde AOP status

Grote uitvindingen komen wel vaker verrassend eenvoudig tot stand. Zo ook in dit geval. Het geheim achter de blauwaderkaas Danablu is gehomogeniseerde room en een bijzondere schimmelcultuur. Deense blauwgeaderde kaas heeft zijn wortels in het Franse Roquefort, waar de van schapenmelk gemaakte Roquefortkaas zijn rijping doormaakt in onderaardse spelonken. Kaaspionier Hanne Nielsen van de Havartigaarden had al in 1874 de Roquefortkaas gekopieerd, maar dan op basis van koemelk.

Het was echter dankzij Marius Boel dat de productie van Deense blauwaderkaas vanaf 1914 een hoge vlucht nam. Hij produceerde een Deense versie van de Roquefortkaas, en aan het eind van de jaren 1920 experimenteerde hij met het gebruik van gehomogeniseerde room bij de productie. Zo is een originele Deense blauwaderkaas ontstaan.

Het resultaat was een wittere kaas met een hoger vetgehalte - en een heel bijzondere pittige smaak. Met andere woorden: de Danablu zoals wij die tegenwoordig kennen. Deze kaas heeft tegenwoordig een beschermde oorsprong benaming (protected geographical indication), zodat het alleen in Denemarken geproduceerd mag worden

Drank combinatie

Goed te combineren met:

  • Port Port
  • Witte wijn zoet Witte wijn zoet
 
close
pittig mild
Melktype
Bevat uw kaasje rauwe melk?
Is de melksoort biologisch?
Vegatarisch
Is uw kaas vegetarisch?
AOP
Zoeken Aantal resultaten: 87
Beoordeling: Bedankt voor uw beoordeling

Gebruiks moment & Smaak

  • Gebruiksmoment: Borrel, Diner, Dessert
  • Mogelijke Recepten/ Hapjes: 1 opties
  • Drank combinaties te maken: 2 opties
  • Smaaksterkte: Pikant

Kaas

  • Merknaam: Castello
  • Productnaam: Danablu
  • Soort kaas: Buitenlandse kaas
  • Kaas segment: Blauwaderkaas
  • Melksoort: Koe
  • Gemaakt van rauwe melk: Nee
  • Biologische kaas: Nee
  • Vegetarische kaas: Nee
  • Vetpercentage: 50
  • Eetbare korst: -
  • AOP: Ja
Sla dit product op
left
right