Primeur

Zo in het voorjaar bij de eerste warme dagen is er steevast weer vraag naar graskaas. Maar zo eind april begin mei als de koeien weer naar buiten gaan heb je natuurlijk niet gelijk graskaas. Van melk naar graskaas duurt minimaal vier weken. Zodra de koeien naar buiten gaan en het eerste verse gras weer eten, de melk die dat geeft, en kaas van wordt gemaakt dat noem je graskaas. Kaas moet 28 dagen rijpen voordat het verkocht mag worden. Zo eind mei liggen dan de eerste graskazen weer in de winkels. Graskaas die voor die tijd wordt verkocht is dus geen originele graskaas maar een commerciële verkoopstunt.
Originele graskaas kopen kan vanaf 23 mei.

Graskaas is zelfs ook gezond want het bevat extra bètacaroteen, dat in het lichaam omgezet wordt in vitamine A. In het algemeen geldt dat kaas van melk van weidekoeien gezonder is dan kaas van melk van koeien die op stal blijven. Weidemelk bevat volgens wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Wageningen en NIZO Food Research meer onverzadigde vetten. Ook de hoeveelheid geconjugeerde linolzuur (CLA) is hoger in weidemelk. CLA werkt cholesterolverlagend, remt de groei van vetcellen en bevordert de vorming van spiercellen. Hoewel weidegang niet verplicht is voor boerenkaas, kiezen alle boerenkaasmakers er wel bewust voor.

Dus als u de komende tijd eens lekkere graskaas wilt kopen koop dan boerengraskaas…..

dick-schumacher2dick-schumacher

 
close
pittig mild
Melktype
Bevat uw kaasje rauwe melk?
Is de melksoort biologisch?
Vegatarisch
Is uw kaas vegetarisch?
AOP
Zoeken Aantal resultaten: 87