FAQ

Vraag: Kan ik kaas eten tijdens zwangerschap?

Antwoord:
Tijdens de zwangerschap kunt u gerust kaas blijven eten. Echter geldt het advies om niet  zomaar alle kaas te eten.

Welke kazen kunt u gerust eten?
- Alle Hollandse gepasteuriseerde kazen.
- Boerenkazen (ongepasteuriseerd). Doordat dit harde kazen zijn met weinig vocht, kan de Listeriabacterie daarin niet groeien.
- Alle gepasteuriseerde buitenlandse kazen (dit zijn verreweg de meeste gangbare soorten).

Welke kaas bij voorkeur niet eten als u zwanger bent?
Het is af te raden om zachte rauwmelkse schimmelkaas te eten. Er is een kleine kans dat deze besmet zouden kunnen zijn met de bacterie Listeria Monocytogenes kortweg: Listeria. Gelet op de strenge controle is de kans op een listeria besmetting in de praktijk erg klein. Daarom is er geen reden tot paniek indien er een stukje kaas is gegeten dat uit rauwe melk geproduceerd is.

Listeria is een algemeen voorkomende bacterie op ons voedsel en in onze omgeving, vooral op vochtige plaatsen zoals een nat vaatdoekje of een vochtige ruimte. Pas dus ook goed op bij slecht gewassen rauwe groente en fruit, te lang bewaarde salades, paté's, vlees en vis en slecht gekoelde verse producten.

Bij een Listeria besmetting kan het (toekomstige)kind erg ziek worden of zelfs een miskraam kan het gevolg zijn van een listeria besmetting. Bij gezonde mensen zijn er geen gevolgen, in bepaalde gevallen kan de klacht zijn dat er griepachtige verschijnselen voorkomen.

Vraag: Hoe herkent u rauwmelkse kazen?

Antwoord:
Het is verplicht dat op de verpakking vermeld wordt wanneer de kaas uit rauwe melk bereid is.

Op Franse kaas wordt rauwe melk aangeduid als "au lait cru".De Listeria bacterie (ook die in zachte rauwmelkse kaas) wordt bij goede verhitting (koken/bakken) volledig uitgeschakeld.

Vraag: Wat is vegetarische kaas?

Antwoord:
Verreweg de meeste kazen over de gehele wereld worden bereid met dierlijk stremsel en zijn daardoor niet vegetarisch. Het gaat om de werkzame stof chymosine, die zich in de lebmaag van nuchtere kalveren bevindt. Deze kalveren zijn bestemd voor de slacht (vleesproductie). Het is dus niet zo, dat voor de productie van stremsel kalveren geslacht worden!

Vegetarische kaas wordt bereid met ander dan dierlijk stremsel. Dit kan zijn plantaardig stremsel (enkele voorbeelden: Lieve Vrouwenbedstro, Kaasjeskruid, Geel Walstro, Vijgensap)

In meerdere mate wordt ook microbieel gemodificeerd stremsel gebruikt: in de volksmond vegetarisch stremsel. De chymosine wordt verkregen door bacteriën waarbij het kalfsgen is ingebracht. Er zijn ook vegetarische ( veelal verse kazen ) zonder stremsel bereid.

Vraag: Wat is veganistische kaas?

Antwoord:
Veganistische kaas is kaas op basis van sojamelk met ander dan dierlijk stremsel.

Vraag: Wat is Biologische of EKO kaas?

Antwoord:
Biologische kaas is niet hetzelfde als vegetarische kaas.

Biologische kaas heeft meer met het welzijn van de melkproducerende koe te maken, maar ook met verantwoorde productie en milieu- vriendelijkheid. Aan biologische kaas worden bij de bereiding geen kleurstoffen of bacterieremmende stoffen toegevoegd. Ook de kaaskorst is vrij van schimmelwerende stoffen. Chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest worden in de biologische landbouw niet toegepast.

Hoewel deze tekst met de meeste zorg is samengesteld, kan geen enkel recht aan de inhoud hiervan worden ontleend. Directe of indirecte schade door de in deze tekst omschreven problematiek kan nimmer aanleiding zijn voor een schadeclaim in welke vorm dan ook.

 
close
pittig mild
Melktype
Bevat uw kaasje rauwe melk?
Is de melksoort biologisch?
Vegatarisch
Is uw kaas vegetarisch?
AOP
Zoeken Aantal resultaten: 87