Stappenplan voor een overheerlijke kaasplank

De basis voor een professionele kaasplank begint met leuke kaasspecialiteiten in de kleuren van de Franse of Nederlandse vlag, Rode Gewassen korstkaas, Witte korstkaas en Blauwaderkaas. Verder uit te breiden met geitenkaas, schapenkaas, Halfharde of Harde kaas. 3 tot 5 verschillende soorten zijn prima.  Een kaasplank voor meer personen kun je in de diverse kaasgroepen uitbreiden tot wel 8 - 12 soorten.

Kaasplank stappenplan

stap1 trans Kies kaassoorten in verschillende smaaksterkten, van mild tot geurig pikant met karakter
stap2 trans Voor juiste hoeveelheden is niet alleen het aantal personen belangrijk, maar ook het tijdstip van de dag, tussen de middag, eind van de middag of avond.
stap3
trans Zorg voor de juiste rijpheid van de kaassoorten en "chambreer" deze tijdig. Haal de kaas zeker een uur voor gebruik uit de koelkast.
stap4trans

Voor lunch reken ongeveer 125-150 gram per persoon. Ter vervanging van maaltijd zeker 175 gram per persoon.

Voor kaas en wijnavond 175 - 200 gram per persoon.

Als onderdeel van een buffet of als dessert 75-100 gram per persoon. Gebruik voor de presentatie kaasplanken of mooie luxe en moderne borden of plateaus van glas of marmer.
stap5 trans Iedere soort kaas heeft uiteraard recht op een "eigen kaasmesje",  afhankelijk van soort! (zacht, vloeiend, hard, halfhard) Bij vloeiende kaas, een lepeltje.
trans trans Ter vervanging van een volledige maaltijd, een kleurig pallet kaassoorten van 10-12 soorten mooi geportioneerd voorgesneden op een bord. U moet dan uitgaan van 20-25 gram per persoon, per soort. Op tafel allerlei extra's zoals een frisse salade, diverse soorten brood, confitures, fruit en roomboter. En uiteraard verschillende soorten wijn, zodat kaasliefhebbers zelf kunnen ervaren bij welke soorten kaas het lekkerst zijn.

stap6 trans Weet welke korst/croûte je wel of niet kunt eten? Hoe hoort het? Bij twijfel probeer eerst een stukje zonder korst. Harde, vieze, uitgedroogde korsten, geplastificeerd of met paraffine zijn niet bedoeld voor consumptie maar dienen voor de houdbaarheid en rijping.

stap7 trans Presentatie
Wat erbij presenteren? Roomboter, brood, rozijnenbrood, notenbrood, roggebrood, vloerbrood, Pain de Campagne, toast, vijgenbrood, confiture, gedroogde zuidvruchten, verse kruiden, noten (ongezouten), amandelen.
trans trans Brood en toast zijn nodig om de smaak te neutraliseren tussen de diverse soorten kaas en wijn, niet om kaas te smeren, behalve als ze vloeiend zacht zijn.

 

Kaasplank stappenplan

tip1 trans Weet voor wie de kaasplank bedoeld is; liefhebbers of gevorderden, die echte specialiteiten verwachten.
tip2 trans Maak gebruik maken van het seizoen, voor wat betreft kaassoorten en opmaak van plank, plateau.
tip3
trans Kies voor enkele verrassende soorten, als het kan een kaas met een verhaaltje, net iets anders dan de meest bekende. Kazen moeten kleurig zijn en er smakelijk en uitnodigend uitzien, een blikvanger voor op tafel!
tip4
trans Zorg voor gerijpte (geaffineerde) kaassoorten in de diverse smaaksterkten
tip5 trans Verpakte kaasspecialiteiten hebben een gewicht dat varieert van 80 - 500 gram. Om voldoende soorten te kunnen presenteren haal je meestal te veel in huis. Halveer dan enkele kaassoorten en bewaar deze dan als "voorraad" in de koelkast of kelder. 1 of 2 dagen later zijn deze dan nog steeds lekker. En indien nodig vul je het plateau aan.
tip6 trans Op een plateau alle kazen op de juiste wijze vooraf aansnijden, cilinder, vierkant carré, piramide, tomme. Meestal doorsnijden en daarna vanuit het midden in porties snijden.

 

Diverse kaasplank ideeën:

  • Verschillende landen thema's voor een kaasplank: Bijv. Europees plateau uit div. landen, of Nederlands, Belgisch, Frans, Zwitsers, Italiaans, Spaans, of Engels.
  • Streek kaasplank uit bijv. Normandië, Auvergne, Jura, Savoie, Bourgogne of Pyreneeën.
  • Geitenkaasplateau met rode gewassen korst, witte korst, blauwaderkaas, halfhard en/of vers
  • Blauwaderkaas uit Europa, zacht romig mild tot krachtig met karakter, Bijvoorbeeld uit Frankrijk, Italië, Spanje, Denemarken, Nederland of Duitsland
  • Witte korstkaas, zeer mild tot veel smaak uit verschillende streken.
  • Rode gewassen korstkaas van zeer mild, pittig naar geurig aromatisch sterk. Van vloeiend zacht naar zacht, halfhard eb hard uit heel Europa.
  • Een speciale Kinderkaasplank met een milde romige Brie 60+, Paturain, smeerbare verse Chavroux geitenkaas, jong belegen en extra belegen of oud / Noord-Hollandse Gouda of (heel verrassend geliefd) Parmigiano Reggiano


Bekijk hier onze Kaasplank deeën

 
close
pittig mild
Melktype
Bevat uw kaasje rauwe melk?
Is de melksoort biologisch?
Vegatarisch
Is uw kaas vegetarisch?
AOP
Zoeken Aantal resultaten: 87