Blauwader kaas

blauwaderHeerlijk pikant en herkenbaar aan de mooie blauwe aders. Hoe meer aders, hoe krachtiger de smaak.

Blauwader kaas is één van de meest kleurrijke kazen. Befaamd vanwege de blauwgroene aders, veelzijdig door de verschillende varianten. Blauwader kaas is er in milde tot zeer pittige varianten en vraagt er om ontdekt te worden. Heerlijk op de kaasplank, maar ook in salades en natuurlijk in warme gerechten.

blauwader-2De typische blauwe aders zitten in deze kazen door de schimmels Penicilium glaucum of Penicilium roqueforti. Deze worden tijdens de bereiding in de kaas gemengd. De kazen worden eerst in een koele grot bewaard voor een korte periode, waarbij ook de korst nog gezouten wordt. Daarna worden er gaten in de kaas geprikt, zodat er lucht bij kan om de schimmels beter te laten groeien. De kazen rijpen verder in grotten. Hoe langer de rijping, hoe meer aders en hoe intenser de smaak.

Bekende blauwader kazen zijn :
Roquefort; Gorgonzola; Blue Stilton; Castello; Fourme d'Ambert

Kaas/wijn combinatie :
Pittige blauwader kazen smaken meestal heerlijk met een zoete witte wijn


blauwader-3Roquefort, geschonken door de Liefde

Roquefort is niet alleen een beroemde maar ook hele oude Franse kaas. Over de ontdekking ervan gaan diverse verhalen....

Zo zou er een jonge schaapsherder uit de Causses op een mooie dag met zijn kudde over de plateau's van de berg Combalou zijn getrokken. Met in zijn knapzak een stuk brood en wat gestremde schapenmelk. Plots ziet hij in de verte... (en hier gaan de verhalen twee kanten op, de een heeft het over een schaap de ander over een mooi meisje)... een wat schaapachtig meisje. Snel verstopt hij zijn brood en gestremde schapenmelk in een spelonk van de berg en gaat haar met zijn knapzak achterna. Na een aantal dagen komt hij hongerig en moe terug bij zijn kudde en ontdekt tot zijn grote schrik dat het schapenstremsel helemaal onder de schimmel zit, veroorzaakt door de "Penicillum roqueforti" een schimmelspoor dat in de berg voorkomt. Zijn honger is echter sterker dan zijn verstand en hij begint te eten. De kaas blijkt vele malen meer smaak te hebben. Na die dag besloot de lokale bevolking de schapenkaas in de grotten van Roquefort te laten rijpen en met groot succes weten we nu...

 
close
pittig mild
Melktype
Bevat uw kaasje rauwe melk?
Is de melksoort biologisch?
Vegatarisch
Is uw kaas vegetarisch?
AOP
Zoeken Aantal resultaten: 87
Blue Stilton  
Blue Stilton
Een Engelse blauwaderkaas met een crèmig zuivel, met een pittige smaak.
Blue Stilton  
Blue Stilton
Het honderdjarig bestaan van Blue Stilton-producent Long Clawson Dairy is op een heel bijzondere manier gevierd, met een speciaal ontwikkelde versie, die 'The Beast' wordt genoemd >>
Blue Stilton  
Blue Stilton
De blauwaderkaas specialiteit van dit kwartaal is Blue Stilton >>