Elke Kaas verdient zijn wijn

Is het nu pure gemakzucht of juist een hardnekkig misverstand? Pak een fles rode wijn, draai 'm naar het achteretiket en wat valt daar maar al te vaak lezen? Dat de inhoud van de fles heel lekker is bij 'kaas'.

Toch roept een dergelijke dienstmededeling meer vragen op dan antwoorden. Want welke kaas zou de wijnmaker bedoelen? Geit, schaap of koe? Hard of zacht? En voorts jong, belegen of oud? Wie enigszins bekend is in de wereld van de gastronomie, weet dat kaas de meest eigenwijze wijnliefhebber is die er bestaat.
Welbeschouwd wil iedere soort zijn eigen glaasje. Past in veel gevallen wit vaak net zo goed als rood. En in sommige gevallen zelfs beter…

De ober die bij een plateau met verschillende kazen één wijn aanbiedt, zou zich daarom moeten beraden over zijn toekomst. En wie het in huiselijke kring doet, slaat eveneens de kaasplank mis. En dat is het laatste dat de makers van Noord Hollandsche met het Rode Zegel willen.
Immers, ook in Lutjewinkel is bekend dat een goede wijn-spijscombinatie leidt tot het 1+1=3-effect: kaas wordt nog lekkerder met een bijpassende wijn en andersom.

Met andere woorden, ook al smaken deze Noord-Hollanders 'uit het vuistje' uitstekend, met het juiste glas in de hand wordt het nog meer genieten.
Vandaar het verzoek aan mij om de lekkerste een-tweetjes bij elkaar te zoeken.
En omdat ik Noord-Hollander ben, dol ben op kaas en ik ook graag een glas wijn drink, heb ik deze vorm van kaas-wijn-dating graag op mij genomen.
Daarbij heb ik wat wijnen betreft geput uit De Grote Hamersma 2012, mij vervolgens met veel plezier door het Noord Hollandsche kaasaanbod heen geproefd en een aantal eens aan elkaar voorgesteld. Wat ik daaruit kon opmaken is dat de Noord-Hollander bepaald niet eenkennig is.

Zet 'm neer in een internationaal gezelschap en hij voelt zich al snel helemaal thuis. En andersom ook trouwens…

Harold Hamersma

PROEFNOTITIES NOORD HOLLANDSCHE MET HET RODE ZEGEL EN WIJNADVIEZEN
DOOR: HAROLD HAMERSMA

Noord Hollandsche Belegen


Noord Hollandsche
Oud


Noord Hollandsche Jonge Belegen


De kracht van Noord-Holland. Wat meer rijkdom, lengte en pit. Zilt-zoet. Wat droger, maar zonder zijn romigheid te verliezen. Belegen Hollandse kazen blieven graag wat fijner rood.

Wijntip:
De biologische Aurora Rosso Piceno 2009

Laat ik deze Noord-Volland noemen. Compact, gevuld, stevig. Kaas met lengte. Verlangt wat inspanningen van de smaakpapillen.

Wijntip:
De Australische Shiraz, d'Arenberg, The Footbolt Shiraz 2008

Een Noord-Hollander met iets meer houvast in de mond, een tikje molligheid. Wat meer pit dan de jonge variant, en een flardje ziltigheid. Vanwege wat meer zoet en stevigheid ga ik voor een Ribera del Duero, Pozo de Nieve 2007 .

Wijntip:
Ribera del Duero, Pozo de Nieve 2007

Noord Hollandsche Romig Jong


Noord Hollandsche Extra Belegen


Noord Hollandsche Overjarig


Deze jonge Noord-Hollander is veerkrachtig en aangenaam romig. Ik noteer een klein zoetje. En tevens, puur en eerlijk. De mogelijkheden wat rood betreft zijn legio…Bordeaux, Rioja, Rhône, Chianti, Ribera del Duero, het Australische McLaren Vale. Mijn keuze is voor een rode die eveneens puur en eerlijk is.

Laten we eenvoudig beginnen zonder onszelf tekort te doen.

Wijntip:
biologische Côtes du Roussillon Cuvée des Hospices Catalans 2009.

Noord-Holland in de nazomer. Ik ruik zongedroogd stro, bloesem, de geur van onbewerkt hout. In de mond een aangename zoetigheid, voorzichtig zout en een volle smeuïgheid. Laten we nu eens voor een klassieker kiezen: met Bordeaux. En om een lekkere te treffen hoeven we beslist niet altijd op te bieden tegen Chinese miljonairs. Ik kies bij deze extra belegen editie de biologische Château Couronneau 2009.

Wijntip:
De biologische Château Couronneau 2009

Overjarige Noord-Hollander, maar nog springlevend. Het nobele, het rijpe van 12 maanden rust. Het krokante van noten, een zweem roostertoontjes. Er is zilt en er is zoet, presterend via een spannend een-tweetje. En deze duopresentatie wordt een supertrio met Riesling uit Duitsland. Weingut Knebel, Riesling Röttgen Kabinett 2009. Niet helemaal droog, maar dat is combineert zo mooi met het wat zoute…

Wijntip:
Weingut Knebel, Riesling Röttgen Kabinett 2009

 

de biologische Château Couronneau 2009
 
close
pittig mild
Melktype
Bevat uw kaasje rauwe melk?
Is de melksoort biologisch?
Vegatarisch
Is uw kaas vegetarisch?
AOP
Zoeken Aantal resultaten: 87