Familie Lekkerkerker

Boer Lekkerkerker

Even voorstellen
Wij zijn Harry en Gerda Lekkerkerker uit Montfoort. We hebben vier kinderen. Beide komen we uit een familie van kaasmakers, dus je kunt wel zeggen dat we helemaal thuis zijn in kaas. Samen zijn we elke dag bezig om de beste Boerenkaas te maken. Onze kennis en liefde voor kaas is al meerdere keren beloond, aangezien onze kazen in de prijzen zijn gevallen bij regionale kaaskeuringen. Wij hopen dat deze waardering ook terug komt in de smaak van uw Boerenkaas van onze boerderij.

dscf9081


Boeren op een bijzonder stuk grond

Onze boerderij staat hier sinds 1991, we hebben hem zelf gebouwd. We zijn hier door de ruilverkaveling beland, op een mooi stuk grond. Eerst nog samen met mijn ouders, nu runnen mijn vrouw en ik samen de dagelijkse gang van zaken. Onze familie heeft al generaties lang boerderijen hier in de omgeving. Kaasmaken, daar zijn we beide mee opgegroeid. We hebben onze boerderij ´De Schans´genoemd. Die naam is ontleend aan de schans (een verdedigingswerk) in de Oude Hollandse Waterlinie die hier lag. Voor de boerderij vindt je een verhoogd stuk weiland. Hier kon het vee van de boeren gestald worden als de polders onder water werden gezet ter verdediging. We boeren dus op een bijzonder stuk grond.

dscf9133 (large)
Deze streek, een veenweidegebied, is altijd al een streek geweest waar veel kaas is gemaakt. En dat is niet verwonderlijk, want de koeien kunnen hier goed buiten staan. Als het maar even kan, gaan onze koeien het weiland in. Dat heeft een goede invloed op de smaak van onze kaas. Bovendien is het buitenleven gezond voor de koeien. Als ze buiten zijn halen zelf hun voer van het land, dat scheelt ons weer natuurlijk.

Mooi en eerlijk product
Elke ochtend staan we in alle vroegte op. Gerda doet het huishouden en ik melk de koeien, we hebben er tachtig. Kaasmaken doen we altijd samen, elke ochtend. We zijn een ingespeeld team en dat is nodig ook. Het maken van kaas komt heel precies, volgens vaste procedures. Zo kunnen we elke dag weer de beste kaas leveren. ´s Middags hebben onze kazen ook nog aandacht nodig, ze moeten bijvoorbeeld ook gekeerd worden. Naast ons melkvee en onze kaasmakerij hebben we ook nog varkens. We zijn dus van alle markten thuis. Het mooiste aspect van ons werk is het verantwoordelijk zijn voor een mooi en eerlijk product. Het hele proces ligt in je handen. Van het voederen van de koeien tot het eindresultaat, een heerlijke kaas.

Onze kaas in de prijzen!
We maken Boeren Goudse kaas, zowel degene die jong als oud gegeten worden. We maken ze in twee varianten: van twaalf kilo en van twintig kilo. Vooral voor die laatste variant is veel specialisatie nodig om de kaas goed op smaak te krijgen. Eigenlijk doen we dat nog op dezelfde manier als vroeger. Alleen de materialen zijn veranderd. En de hoeveelheid kaas natuurlijk. Vroeger waren de materialen van hout, nu gebruiken we roestvrij staal. We zijn met onze kaas ook regelmatig in de prijzen gevallen bij regionale kaaskeuringen. Daar komen vaak wel honderd boeren op af om hun kaas te laten keuren. Op de wedstrijd in Woerden hebben we vorig jaar de eerste prijs behaald voor onze Belegen kaas, terwijl onze Jonge kaas goed was voor de vijfde plaats. Het is fijn erkenning te krijgen voor iets waar je elke dag zo druk voor in de weer bent.

 
close
pittig mild
Melktype
Bevat uw kaasje rauwe melk?
Is de melksoort biologisch?
Vegatarisch
Is uw kaas vegetarisch?
AOP
Zoeken Aantal resultaten: 87