Geitenkaas

Geitenkaas mag zich verheugen in een sterk groeiende belangstelling. En dat is niet verwonderlijk. De smaak is uitgesproken zuiver en mild, terwijl geitenkaas verrassend veelzijdig is. Daarbij komt dat de kaas een gezond karakter heeft.

Veel variatie
Kaasliefhebbers kunnen hun hart ophalen met geitenkaas, die verkrijgbaar is in alle varianten: blauw, wit, vers en halfhard (type Goudse). Ook in leeftijden is er veel variatie: van jong tot zeer oud. Er wordt ook verse en halfharde geitenkaas gemaakt waaraan verschillende soorten kruiden of andere ingrediënten zijn toegevoegd. Denk aan selderij, bieslook, knoflook of brandnetel.

De witte kleur
In tegenstelling tot kaas die gemaakt is van
koemelk, is geitenkaas wit van kleur. Dit komt
doordat geiten caroteen (oranje van kleur) uit de voeding omzetten in kleurloze vitamine A. De vetzuurmoleculen in geitenmelk zijn kleiner dan in koeienmelk, waardoor geitenkaas lichter verteerbaar
is.

De meest bekende merken Hollandse geitenkaas
zijn: Arina, Chevagne, Landana en Uniekaas.

Gezond

Geitenmelk bestaat net als koemelk voor circa 87% uit water en 13% droge stof. De droge stof is opgebouwd uit vetten, eiwitten, lactose en zouten. Geitenmelk bevat vier keer zoveel vitamine A en twee keer zoveel vitamine D dan koemelk.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat geitenmelk gezonder is dan koemelk. Voor bepaalde klachten, zoals koemelkallergie, astma, eczeem, acne, migraine, darm- en gewrichtsklachten kan geitenmelk uitkomst bieden. Dit komt vooral door de eiwitsamenstelling.


Geitenkaas_vbHollandse halfharde Geitenkaas
Geitenmelk wordt op de boerderij en in de zuivelfabriek verwerkt. Kleine halfharde geitenkaasjes kunnen al na ongeveer twee weken jong worden gegeten. Tijdens de verdere rijping krijgt de geitenkaas geleidelijk meer smaak en karakter. Lactose (melksuiker) wordt tijdens de bereiding door melkzuurbacteriën volledig omgezet in melkzuren. Ze zorgen voor smaak en houdbaarheid. Het caprinezuur in geitenmelk geeft de kaas die speciale geur en typische milde geitensmaak.

Geitenkaas_vbBuitenlandse geitenkaas
Geitenkaas wordt niet voor niets steeds populairder. Allereerst omdat ze zo ontzettend  lekker zijn, maar ook vanwege de vele gebruiksmogelijkheden en een ontzettend uitgebreid assortiment. Natuurlijk voor bij koude en warme gerechten, op het brood, bij een glas wijn of op een voortreffelijk kaasplateau. Wat te denken van de vele verschillende honderden soorten uit heel Europa, dit naast een gevarieerd groeiend assortiment uit Nederland.

In Frankrijk vinden veel geitenkazen hun oorsprong, maar ook veel verschillende geitenkaasjes uit Italië, Spanje, Portugal en België. Iedere streek en zelfs dorpjes hebben hun "eigen" ambachtelijke geitenkaas, die dikwijls volgens eeuwenlange tradities geproduceerd worden


Geitenkaas families

Geitenkaas is beschikbaar in alle kaasfamilies; verse geitenkaas, witte korst geitenkaas, rode gewassen korstgeitenkaas, halfharde geitenkaas en smeltkaas, maar ook veel geitenkaasjes in een bijzondere groep "croûte naturelle", letterlijk vertaald met een natuurlijk korst.

Als verse kaasjes indrogen en aanrijpen, ontstaat er korstvorming waarbij het dunne korstje (beginnend met een dun vliesje) iets verschrompeld. Deze natuurlijke schimmelvorming noemt men "fleur" en afhankelijk van de behandeling en affinage kan deze wit, blauw, grijs, geel en/of groen kleuren. Gevorderde kaasliefhebbers zullen deze schimmelvorming heel normaal vinden, deze zorgt voor de specifieke geitenkaassmaak die hoort bij de kaas en kunnen meegegeten of dunnetjes verwijderd worden.

Charmeux trans
arina_goudsbloem trans
chevange_mild
Meer geitenkaas producten


Smaak
Je proeft de streek, zeker bij authentieke geitenkaasjes, soms van rauwe geitenmelk gemaakt. Dit in allerlei vormen zoals piramide, klokken, hartjes, tronisch gevormd, rolletjes met of zonder roggestrootje in het hart, cilinders, schijfjes van 20 gr tot 4-5 kilo.
De wrongel wordt bij traditionele kaasmakers "moulé à la louche" geschept en na het uitlekken droog gezouten. Een aantal soorten worden met het droogzouten bestrooid met houtskoolpoeder.(vroeger kwam de houtskoolas van eigen wijnranken) Houtskool hielt de insecten weg bij de rijpende geitenkaasjes.

Franse zachte verse, witte, rode gewassen korst of blauwader geitenkazen hebben meestal een vetgehalte van 45% in de droge stof, dat betekent ca. 22 -23 gram in het eindproduct. Bij fermier (boeren) geitenkaasjes is het vetgehalte "non precisé", omdat op de boerderijen volle rauwe geitenmelk gebruikt wordt waarbij het vetgehalte verschillend is afhankelijk van het seizoen. 
close
pittig mild
Melktype
Bevat uw kaasje rauwe melk?
Is de melksoort biologisch?
Vegatarisch
Is uw kaas vegetarisch?
AOP
Zoeken Aantal resultaten: 87