Noord-Hollandsche is echte Noord-Hollandse kaas: van oorsprong de lekkerste.

springende koeDe kaas is extra rijk en vol van smaak. En hij is gewoon te vinden bij de Coop supermarkt bij u in de buurt!

Rijke smaak
Noord-Hollandsche kaas staat bekend om zijn rijke smaak. Waar nu Noord-Holland ligt, was vroeger zee. Daardoor heeft het gebied een kleibodem die ervoor zorgt dat het gras mals en gezond is. De melk is hierdoor van nature lekker vol en romig is. En dat geeft de kaas uiteindelijk die heerlijke smaak.

Echt Noord Hollands
Noord-Hollandsche kaas is niet voor niets officieel beschermd. De kaas wordt gemaakt in Noord-Holland van uitsluitend Noord-Hollandse melk, volgens oud Noord-Hollandse traditie. Alleen de kazen die hieraan voldoen hebben recht op het Rode Zegel.

Weidemelk
weidemelkNoord Hollandsche kaas is bereid  van gegarandeerd  100% verse weidemelk. Weidemelk komt van koeien die buiten lopen (minimaal 120 dagen per jaar en 6 uur per dag) en ongestoord van vers poldergras genieten.

rode-zegel2

Van nature romig

Wist u dat Nederlanders al in de zestiende eeuw bereid waren om meer te betalen voor Noord-Hollandsche kaas? Toen wist men namelijk al dat Noord-Hollandsche kaas extra rijk en vol van smaak is. Dat komt doordat Noord-Holland vroeger zee was. En het is juist die kleibodem die ervoor zorgt dat Noord-Hollands gras zo mals en gezond is. Waardoor de melk van nature lekker vol en romig is. En dat geeft de kaas uiteindelijk z'n volle, rijke smaak. Logisch eigenlijk.

Ook logisch dus dat Noord-Hollandsche kaas daarom officieel beschermd is. Met strenge regels: gemaakt in Noord-Holland van uitsluitend Noord-Hollandse melk, volgens oud Noord-Hollandse traditie. Vervolgens krijgt Noord-Hollandsche kaas alle rust en tijd om op traditionele manier te rijpen in regionale kaaspakhuizen. Alleen de kazen die hieraan voldoen, zeg maar de lekkerste, hebben recht op het Rode Zegel.

Beschermd streekprocuct

Noord-Hollandsche kaas is dus een wereldkaas van eigen bodem. De Europese Unie heeft dit beloond met een bijzonder predikaat: een Beschermde Oorsprongsbenaming. Deze kwaliteitsbeoordeling is vergelijkbaar met het beroemde Franse A.O.C. (Appellation d'Origine Contrôlée). Het predikaat garandeert en beschermt het unieke karakter van dit bijzondere streekproduct.

Smaak

De bijzondere smaak van Noord-Hollandsche kaas ontstaat al bij de bron: het gras. Omdat de weiden eeuwen geleden nog binnenzee waren, bevat de grond een unieke samenstelling. De zilte grond en de altijd aanwezige zeewind zijn een ideale voedingsbodem voor mals gras. Dit levert superieure melk op. Natuurlijk met een zilt tintje, waardoor de kaas later minder gezout hoeft te worden. Hierdoor kan Noord-Hollandsche kaas uitblinken in romigheid!

rode-zegel5

Onafscheidelijk: polders en Holstein koeien

Met zilte grond en wind zijn er nog niet. Ook de koeien hebben een groot aandeel in de smaak. Zwart-witte Holstein melkkoeien en het Noord-Hollandse polderlandschap zijn al eeuwen met elkaar verbonden. Geen wonder, want deze prachtige melkkoeien geven veel melk: wel zo'n twintig liter per dag. En daar worden kaasmakers blij van. Al eeuwenlang.

Duidelijk anders

Elke Noord-Hollandsche kaas wordt geproduceerd en gerijpt binnen de Noord-Hollandse provinciegrenzen. Alleen de kaasmakerij in Noord-Holland bezit het geheime originele recept, dat zorgt voor dat kenmerkende romige karakter en het verfijnde nootachtige accent. Hiermee smaakt Noord-Hollandsche kaas duidelijk anders dan andere Goudse kazen. Dat komt ook doordat rijpingstadia niet aan de hand van leeftijd worden benoemd, maar aan smaak en consistentie. Pas wanneer de kaasmeesters vinden dat deze perfect zijn, mag Noord-Hollandsche kaas het kaaspakhuis verlaten.

rode-zegel7Kaasdragers en kaasmarkt

Op en top Hollands
Het hart van de Nederlandse kaaswereld bevindt zich in Alkmaar. In het centrum van deze Noord-Hollandse stad, op het oude Waagplein, wordt al sinds de middeleeuwen kaas verkocht. Vandaag de dag wordt de aangevoerde kaas nog steeds op dezelfde traditionele wijze verhandeld.

Het Kaasdragersgilde
In 1622 is het Kaasdragersgilde opgericht. De kaasdragers -met hun karakteristieke hoeden- verzorgen ook nu nog het wegen van de kazen tijdens de kaasmarkt. Voor het vervoer gebruiken zij een speciale berrie, waarop de kazen gestapeld worden.

Handjeklap op de kaasmarkt
De kaasdragers brengen de kazen naar weegschalen, waar de waagmeesters streng toezicht houden en zorgen voor het invullen van de weegbriefjes. Handelaars en keurmeesters op het plein bepalen de kwaliteit van de aangevoerde kaas en loven en bieden door middel van handjeklap. De kaasdragers staan voor vakmanschap en bewaken de rijke traditie van Noord-Hollandsche kaas.

Assortiment

Romig jong
- Heerlijk smeuiig zacht van smaak
- Lekker bij het ontbijt!

Jong belegen
- Lekker vol en romig van smaak
- Zeer geschikt voor de lunch
Belegen
- Rijk en vol van smaak
- Het ideale broodbeleg!
Extra belegen
- Vol en intens van smaak
- Lekker om mee te gratineren
Oud
- Stevig en vol van smaak
- De trots van de Hollandse kaasplank
Overjarig classique
- Een krachtige brokkelkaas
- Heerlijk bij een glaasje wijn of port

 

Noord-Hollandsche kaas krijgt alle rust en tijd om te rijpen op houten planken. Deze authentieke rijpingswijze garandeert een kaas van absolute topkwaliteit. Deze kaas wordt uitsluitend in Noord-Holland geproduceerd en gerijpt en is daardoor uniek in de wereld.

rode-zegelVanwege de unieke herkomst en bereidingswijze heeft Noord-Hollandsche kaas van de Europese Unie een Beschermde Oorsprongsbenaming gekregen, ook wel bekend als het A.O.P. (Appellation d'Origine Protegé). U herkent echte Noord-Hollandsche kaas aan het Rode Zegel.

Klik op het Rode Zegel voor meer informatie over de diverse kwaliteitszegels.

 
close
pittig mild
Melktype
Bevat uw kaasje rauwe melk?
Is de melksoort biologisch?
Vegatarisch
Is uw kaas vegetarisch?
AOP
Zoeken Aantal resultaten: 87